UPTET Previous Year Papers PDF Download with Answer in Hindi/ English

UPTET Previous Year Papers

Uttar Pradesh Board had published a UPTET job notification to select suitable & talented contenders for the posts
of class I to V / VI to VIII. Large of applicants had applied for the UPTET Jobs notification. Interested candidates who have applied for this Job notification they may go through this page to download the UPTET Previous Year Papers which are the most important for examination preparation. With the help of Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test (UPTET) Question Papers, capable applicants will obtain an idea about examination of the UPTET.

So, applicants are required to download the UPTET Model Papers & Sample Papers along with Solutions. Able applicants can open the Official Website of Uttar Pradesh Board that is upbasiceduboard.gov.in for more Solved Papers in PDF.

UPTET Updates & Preparation Material
Appearing contenders should well preparation to crack examination of UPTET to be a part of teaching sector on the applied position, so we are advised to obtain good study via some books & syllabus with exam pattern that is given below. If applicants will use some important books & syllabus with UPTET Exam Pattern for their preparation, they may crack Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test very easily with good marks.

Below on this web page we have few important & easy steps for you by which you may download UPTET Previous Year Papers PDF with Solutions very easily from official website. So visit given below steps & download it.

Short Details of upbasiceduboard.gov.in Previous Year Question Paper

Name of the Organization – Uttar Pradesh Board

Page Include Information about – UPTET Previous Year Papers

Name Of the Exam – Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test

Date of Exam –Available soon

Examination Pattern For upbasiceduboard.gov.in (Paper 1 & 2)

Paper I:
Sr. No.
Paper Name
Max Ques.
Max Marks
1
Child development and pedagogy
30
30
2
Language-II (English/Hindi/Gujrati/Punjabi/Sindhi/Urdu)
30
30
3
Language-II (English/Hindi/Gujrati/Punjabi/Sindhi/Urdu)
30
30
4
Mathematics
30
30
5
Environmental Studies
30
30
Total
150
150
Paper II:
Sr. No.
Paper Name
Max Ques.
Max Marks
1
Child development and pedagogy
30
30
2
Language-II (English/Hindi/Gujrati/Punjabi/Sindhi/Urdu)
30
30
3
Language-II (English/Hindi/Gujrati/Punjabi/Sindhi/Urdu)
30
30
4
Mathematics & Science
60
60
5
Social Studies
60
60
Total
210
210
UPTET Sample Paper
Question 1: Human development is divided into domains such as
1. physical, cognitive, emotional and social
2. emotional, cognitive, spiritual and social-psychological
3. psychological, cognitive, emotional and physical
4 . physical, spiritual, cognitive and social
Answer: 3

Question 2: A teacher uses a text and some pictures of fruits and vegetables and holds a discussion with her students. The students link the details with their previous knowledge and learn the concept of nutrition. This approach is based on
1. Classical conditioning of learning
2. Theory of reinforcement
3. Operant conditioning of learning
4. Construction of knowledge
Answer: 4

Question 3: A child starts to cry when his grandmother takes him from his mother’s lap. The child cries due to
1. Social anxiety
2. Emotional anxiety
3. Stranger anxiety
4. Separation anxiety
Answer: 4

Question 4: Inclusive Education
1. celebrates diversity in the classroom
2. encourages strict admission procedures
3. includes indoctrination of facts
4. includes teachers from marginalized groups
Answer: 1

Question 5:  Which of the following is an objective question ?
1. Short answer question
2. Open ended question
3. True or False
4. Essay type question
Answer: 3

Question 6: Which of the following is a feature of progressive education ?
1. Instruction based solely on prescribed text-books
2. Emphasis on scoring good marks in examinations
3. Frequent tests and examinations
4. Flexible time-table and seating arrangement
Answer: 3

Question 7: When a child ‘fails’, it means
1. the child has not memorized the answers properly
2. the child should have taken private tuition
3. the system has failed
4. the child is not fit for studies
Answer: 3

Question 8: Navodaya Schools have been established to
1. increase number of school in rural areas
2. provide good education in rural areas
3. complete ‘Sarva Shiksha Abhiyan’
4. check wastage of education in rural areas
Answer: 2

Question 9: The emphasis from teaching to learning can be shifted by
1. adopting child-centred pedagogy
2. encouraging rote learning
3. adopting frontal teaching
4. focusing on examination results
Answer: 1

Question 10: Critical pedagogy firmly believes that
1. the learners need not reason independently
2. what children learn out of school is irrelevant
3. the experiences and perceptions of learners are important
4. the teacher should always lead the classroom instruction
Answer: 3

Question 11: Which one of the following is not a prime number?
1. 31
2. 61
3. 71
4. 91
Answer: 4

If you want to info about Career Management then you canOpen Tips    
Dear candidates should open Written Exam Preparation to get good mark in the exam.

Note: for any other details the candidates are required to check the Official Website.

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs Engineering Jobs
10th/12th Pass Jobs Graduate Degree Jobs
Police Jobs in India Latest Employment News
Rojgar Samachar Tips to Download Admit Card
Written Exam Tips Career Management Tips
English Improvement Tips Interview Tips

0 comments:

Post a Comment