BARC Previous Year Papers for ECE, Mechanical, Electronics, Electrical

BARC Previous Year Papers

Bhabha Atomic Research Centre had issued a BARC job notice to select eligible applicants for ECE/ Mechanical/ Electronics/
Electrical posts. Lots of job grabbers have applied for this Jobs advertisement. Applied applicants may go via this page to download the BARC Previous Year Papers which are very important for exam preparation of ECE/ Mechanical/ Electronics/ Electrical. With the help of BARC Question Papers, Eligible applicants will grab an idea regarding examination. So, candidates should download the Model Papers & Sample Papers along with Solutions of BARC. Applied applicants may check the Official Website of Bhabha Atomic Research Centre that is for more Solved Papers in PDF of BARC. 

Appearing aspirants should well preparation to get success in examination of ECE/ Mechanical/ Electronics/ Electrical to be a part of Bhabha Atomic Research Centre on the applied position, so we are advised to get good & study by the help of some related books & syllabus with exam pattern. Dear job grabbers if you will use some related books & syllabus with BARC Exam Pattern for well preparation, you may crack this examination very easily with good marks.
Below on this web page we have Test paper Previous Years Solved question papers by which you can get good knowledge about ECE/ Mechanical/ Electronics/ Electrical. So check provided details completely.

Short Details of Previous Year Question Paper

Name of the Organization – Bhabha Atomic Research Centre (BARC)

Page Include Information about – BARC Previous Year Question Papers

Name Of the Exam – ECE/ Mechanical/ Electronics/ Electrical

Date of Exam –Available soon

Official Website – Previous Year Question Paper Full Details

BARC Whole-Test paper Previous Years Solved question papers

Questions 1 to 5: Which does not belong to the same group.

Question 1 -
A. Jupiter
B. Mercury
C. Moon
D. Neptune
E. None of these
Answer: C. Except Moon, all others are planets.

Question 2 -
A. Square
B. Rectangle
C. Circle
D. Parallelogram
E. None of these
Answer: C. Except Circle, All others have four sides

Question 3 -
A. Apple
B. Carrot
C. Mango
D. Grapes
E. None of these
Answer: B. Except Carrot, All others are fruits.

Question 4 -
A. Bench
B. Student
C. Desk
D. Table
E. None of these
Answer: B. Except student, all others are furniture

Question 5. A. Land
B. Lake
C. Sea
D. River
E. None of these
Answer: A. Except Land, all others have water.

Questions 6 to 10 : 3 words are given. The first two in each group are related in some way. Choose 4th word which is related to the 3rd word as one and two are related:
Question 6. Ship : Water = train :
A. Path
B. Road
C. Passenger
D. Track
E. None of these
Answer: D. Train passes through Track

Question 7. Doctor : Patient = teacher :
A. Class
B. Student
C. School
D. Lesson
E. None of these
Answer: B. Teacher : Student

Question 8. Paper : Pen = blackboard :
A. Chalk
B. Wood
C. Class
D. Cardboard
E. None of these
Answer: A. Blackboard : Chalk

Question 9. Individual: Family = Family :
A. State
B. House
C. Society
D. Nation
E. None of these
Answer:Family : Society

Question 10. HIJ : MNO = RST :
E. None of these
Answer: RST : WXY, There are two letters between J & M in the same way there are two letters between T and W.

Question 11 to
12 : Complete the series :
11. 1/5, 3/7, 6/11, 10/19.
B. 16/35
C. 17/35
D. 20/35
E. None of these
Answer:A. 15 Here the numerator follows the rule +2, +3, +4, +5, and the denominator 35, follows the rule +2, +4, +8, +16.

Question 12. F. K. P
A. T
B. U
C. V
E. None of these
Answer:B. F >K >P >U

Question 13. A husband and wife have five married sons. Each of these had four children. How many members are there in the family?
A. 50
B. 40
C. 32
D. 36
E. None of these
Answer: C. There are 32 members in the family.

Question 14. In a certain code POLISH is written as MLIFPE. How id DIG written in the same code?
E. None of these
Answer: D. AFD

Question 15. Mr. X travels towards 3½Kms. North, then turns towards west and travel 1½Kms. Then he turns towards south and travels 3 ½ Kms. How far is the from his starting point?
A. 7Kms.
B. 4½ Kms.
C. 2½ Kms.
D. 1½ Kms.
E. None of these
Answer:D. 1½ Kms.

Question 16. The law by which people are asked to submit to Government accounts of dealings in foreign currency is:
B) Customs law
C) Income-tax law
Answer: A) FREA

Question 17. The Konkan railway has been constructed between:
A) Thiruvananthapuram and Mumbai
B) Mangalore and Chennai
C) Thiruvananthapuram and Goa
D) Mangalore and Mumbai
Answer: D) Mangalore and Mumbai

Question 18. The part of a computer, which receives the information supplied, is:
A) Control Unit
B) Memory Unit
C) Output Unit
D) Input Unit
Answer: D) Input Unit

Question 19. When did the dynasty of Sultans rule over India ?
A) Between 17th century A.D and 19th century A.D
B) Between 13th century A.D and 16th century A.D
C) Between 8th century A.D and 10th century A.D
D) Between 5th century A.D and 8th century A.D
Answer: B) Between 13th Century and 16th Century A.D.

Question 20. The name given to the symbol of the National games held atBangalore was
A) Nandi
B) Nandu
C) Appu
D) Micky
Answer: B) Nandu

Question 21. The tennis player who won the ladies single championship inWimbledon, the most times:
A) Monica Seles
B) Steffi Graph
C) Martina Hingis
D) Martina Navratilova
Answer: D) Martina Navratilova

Question 22. Under what condition does a lunar eclipse take place?
A) The earth comes between the sun and the moon
B) The Moon comes between the sun and the earth
C) The sun comes between the earth and the moon
D) The sun, moon and earth are in a straight line in any order
Answer: A) The earth comes between sun and moon

Question 23. The name given to the instrument sent to Mars, in 1997, for investigations , by moving around is:
A) Orbiter
B) Viking
C) Mariner
D) Sojourner
Answer: D) Sojourner

Question 24. Why is it that the color of earth is red at certain places ?
A) It contains more nitrogen
B) It contains oxides of iron
C) It contains sand formed out of red rocks
D) It does not contain alluvial soil
Answer: B) It contains oxides of iron

Question 25. The film actor who received Dada Saheb Phalke Award for 1996, given in 1997 is
A) Kamala Hasan
B) Dr. Raj Kumar
C) Sivaji Ganeshan
D) Ashok Kumar
Answer:C) Sivaji Ganesan.

Question 26. Which of the following gives the percentage of carbon dioxide present in atmosphere?
A) 5%
B) 3%
C) .3%
D) .03%
Answer: D) .03%

Question 27. Whose name is associated with the Theory of Evolution?
A) Lamarck
B) Weisman
C) Charles Darwin
D) De vries
Answer: C) Charles Darwin

Question 28. The Paris Commune took place in
A) 1900
B) 1871
C) 1921
D) 1847
Answer: B) 1871

Question 29. The Srimoolam Prajasabha was established in Travancore in :
A) 1904
B) 1910
C) 1918
D) 1932
Answer: A) 1904

Question 30. In connection with which of the following movements did Gandhiji come to kerala ?
A) Guruvayoor Satyagraha            
B) Vaikam Satyagraha       
C) Paliam Satyagraha                    
D) Salt Satyagraha
Answer: B) Vaikam Sathyagraha

If you want to info about Career Management then you can Open Tips    
Dear applicants should open Written Exam Preparation to get good mark in the exam.

Note: for any other details, you are required to check the Official Website.

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs Engineering Jobs
10th/12th Pass Jobs Graduate Degree Jobs
Police Jobs in India Latest Employment News
Rojgar Samachar Tips to Download Admit Card
Written Exam Tips Career Management Tips
English Improvement Tips Interview Tips


Post a Comment