IAS Previous Year Question Papers PDF in Hindi English Prelims Mains Exam

IAS Previous Year Question Papers

Union Public Service Commission had issued a job notification to recruit eligible & talented applicants for nil
posts. Large numbers of candidates have applied for UPSC IAS Jobs notification. Capable job grabbers may go via this page to download the IAS Previous Year Question Papers which are very vital for IAS Prelims Mains exam preparation. Through IAS Question Papers, appearing job contenders will eligible to grab good idea regarding examination of IAS. If you are one of them who are going to participate in the exam of Prelims Mains then you should download the IAS Model Papers & Sample Papers along with Solutions from here. Applied job grabbers should check the Official Website of Union Public Service Commission that is www.upsc.gov.in to obtain more Solved Papers in PDF of IAS.

Applicants who are suitable to appear in the exam of IAS they must well preparation to obtain success in this examination to be a part of Union Public Service Commission on the applied position, therefore we are advised to obtain good study via some associated books & syllabus with exam pattern. If appearing aspirants will use some significant & associated books, syllabus with IAS Exam Pattern for well preparation, they may get sure success in this examination very simply with better marks.
In below section of this web page olpx team members are writing UPSC IAS Previous Year Papers PDF with Solutions for all candidates who are now here. So, visitor should visit below section of this web page & get it completely.

Short Details of www.upsc.gov.in Previous Year Question Paper

Name of the Organization – Union Public Service Commission

Page Include Information about – IAS Previous Year Question Papers

Name Of the Exam – IAS

Date of Exam –Available soon

Official Website – www.upsc.gov.in

www.upsc.gov.in Previous Year Question Paper Overview

Question 1: With reference to cabinet mission, which of the following statements is/are correct?
1. It recommended a federal government.
2. It enlarged the powers of the Indian courts.
3. It provided for more Indians in the ICS

Select the correct answer using the code given below.
a) 1 only
b) 2 and 3
c) 1 and 3
d) None
Answer: a)

Question 2: Which one of the following National Parks has a climate that varies from tropical to subtropical, temperate and arctic?
a) Khangchendzonga National park
b) Nandadevi National Park
c) Neora Valley National Park
d) Namdapha National park
Answer: d)

Question 3: Amnesty International is
a) an agency of the United Nations to help refugees of civil wars
b) a global Human Rights Movement
c) a non-governmental voluntary organization to help very poor people
d) an inter-governmental agency to cater to medical emergencies in war-ravaged regions
Answer: b)

Question 4: With reference to art and archaeological history of India, which one among the following was made earliest?
a) Lingaraja Temple at Bhubaneswar
b) Rock-cut Elephant at Dhauli
c) Rock-cut Monuments at Mahabalipuram
d) Varaha Image at Udayagiri
Answer: b)

Question 5: With reference to Indian history, which of the following is/are the essential elementary elements of the feudal system?
1. A very strong centralized political authority and a very weak provincial or local political authority
2. Emergence of administrative structure based on control and possession of land
3. Creation of lord-vassal relationship between the feudal lord and his overlord
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: b)

Question 6: ‘BioCarbon Fund Initiative for Sustainable Forest Landscapes’ is managed by the
(a) Asian Development Bank
(b) International Monetary Fund
(c) United Nations Environment Programme
(d) World Bank
Answer: d)

Question 7: India is a member of which of the following?
1. Asia-Pacific economic corporation.
2. Association of South-East Asian Nations.
3. East Asia Summit
Select the correct answer using the code given below.
a) 1 and 2 only
b) 3 only
c) 1, 2, and 3
d) India is a member of none of them
Answer: b)

Question 8: In India the steel production industry requires the import of
a) saltpeter
b) rock phosphate
c) coking coal
d) All of the above
Answer: c)

Question 9: The provisions in the Fifth Schedule and Sixth Schedule in the Constitution of India are made in order to
a) protect the interests of Scheduled Tribes
b) determine the boundaries between states
c) determine the powers, authorities, and responsibilities of Panchayats
d) protect the interests of all the border States
Answer: a)

Question 10: Which one of the following movements has contributed to a split in the Indian National Congress resulting in emergence of ‘moderates’ and ‘extremists’?
a) Swadeshi Movement
b) Quit India Movement
c) Non-Cooperation Movement
d) Civil Disobedient Movement
Answer: a)

Dear applicants if you want to info about Career Management then you can Open Tips
Dear job grabbers should open Written Exam Preparation to get good mark in the exam.
Note: for other details, you should check the Official Website.

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs Engineering Jobs
10th/12th Pass Jobs Graduate Degree Jobs
Police Jobs in India Latest Employment News
Rojgar Samachar Tips to Download Admit Card
Written Exam Tips Career Management Tips
English Improvement Tips Interview Tips

0 comments:

Post a Comment